12 Sep 2024

Dirvožemio sveikata ir augalų kokybė – mikrobiologinių produktų vaidmuo

Pasitaiko atvejų, kad dėl neracionalaus žemės dirbimo ir trumpų sėjomainų naudojimo, dirvožemis dažnai nuskurdinamas, sumažėja naudingų mikroorganizmų populiacija. Konsultantai  mano, kad nuolatinis ir nepagrįstas cheminių trąšų ir augalų apsaugos produktų naudojimas kelia pavojų dirvožemio fizikinei ir cheminei būklei, dėl to mažėja auginamų augalų derlingumas ir kokybė. Neatsitiktinai biostimuliatoriai ir biotrąšos – natūralūs produktai, pastaraisiais metais sulaukė didelio susidomėjimo dėl jų vaidmens gerinant augalų būklę, derlingumą bei mažinant abiotinių ir biotinių stresų poveikį. Augintojai patys pastebi, kad biopreparatų ir biotrąšų naudojimas turi teigiamą poveikį didinant dirvožemio biologinį aktyvumą, humusingumą, mažinant puvimo procesus, detoksikuojant pesticidais užterštą dirvožemį, gerinant augalams sunkiai prieinamų junginių įsisavinamumą, didinant fotosintezės aktyvumą, stabdant patogenų vystymąsi ir gerinant augalų derliaus kokybę. Moksliniai tyrimai ir augintojų patirtys rodo, kad daugybė dirvožemio mikroorganizmų, kurie vystosi augalų rizosferoje, gali augti augalų audiniuose, ant jų ar aplink juos ir įvairiais mechanizmais gali skatinti augalų augimą.

Efektyvus fosforo naudojimas žemės ūkyje: bioproduktai ir maisto medžiagų prieinamumo didinimas

Vis dažniau žemės ūkio praktikoje naudojamos, pavyzdžiui, biotrąšos, kurios pagreitina mineralinių ir organinių trąšų skaidymą ir padidina maisto medžiagų prieinamumą augalams. Dažnai praktikoje susiduriama su fosforo trūkumu, šio elemento trūkumas labai riboja augalų augimą ir lemia mažą jų produktyvumą. Tai ne tik Lietuvos ūkių problema, pasaulyje maždaug trečdalyje sausumos dirvožemių nepakanka augalams prieinamo fosforo, kad būtų galima optimizuoti augalų produktyvumą. Daugelyje mokslinių ataskaitų galima rasti teiginių, kad fosforo, kaip neatsinaujinančio ištekliaus, rezervai išseks iki šio šimtmečio pabaigos. Todėl ieškojimas, kaip efektyviai naudoti fosforą agroekosistemose, yra pagrindinis iššūkis plėtojant žemės ūkio pramonę. 

Mikrobiologiniai sprendimai fosforo trūkumui rapsuose

Rapsai yra labai jautrūs fosforo trūkumui, o jo trūkumas daro didelę įtaką jų augimui, vystymuisi, derlingumui ir derliaus kokybei. Gera žinia, kad kai kurie mikroorganizmai gali išskirti tirpų fosforą naudodami įvairius sekrecijos mechanizmus, pavyzdžiui, rūgštinimą, jonų mainus ir organinių rūgščių gamybą. Pavyzdžiui, fosfatus tirpinantys mikroorganizmai gali pagerinti augalų mitybą fosforu, paverčiant dirvožemyje netirpų fosforą į augalų augimui reikalingus junginius. Mikrobiologiniame produkte Fosfix Plus esantys fosforą tirpinantys mikroorganizmai inicijuoja fosforo pasisavinimą ir sintetina augalinius hormonus. Reikia pažymėti, kad fosforą tirpinantys mikroorganizmai taip pat gali padidinti azotą fiksuojančių mikroorganizmų aktyvumą ir tuo pačiu didinti pasėlių produktyvumą ir daryti savotišką „spaudimą“ augalų patogeninių mikroorganizmų bendruomenėms. Pastebėta, kad naudojant biologinį produktą Nutrilife išsiskiriantys šaknų eksudatai gali padidinti dirvožemyje netirpių fosforo junginių tirpumą, išskirdami mažos molekulinės masės organines rūgštis, kurios atlieka svarbų vaidmenį gerinant dirvožemio fosforo biologinį prieinamumą. Šaknų eksudatų kiekis glaudžiai susijęs su mikroorganizmų biomase, nes šaknų eksudatai teikia daug maisto medžiagų ir daug energijos dirvožemio mikroorganizmams, taip skatindami dirvožemio mikrobų aktyvumą ir vaidindami svarbų vaidmenį mikroorganizmų gausai ir sudėčiai.

Mineralinių trąšų panaudojimo optimizavimas

Ką dar derėtų žinoti augintojams? Naudojamos mineralinės trąšos, bet… Į dirvožemį patekęs fosforas sudaro netirpius junginius, pavyzdžiui, Al-P, Fe-P ir Ca-P su Fe3+, Al3+ ir Ca2+ dirvožemyje ir adsorbuojasi ant dirvožemio dalelių paviršiaus. Fosforo veiksmingumas rapsams sumažėjo, todėl reikia daugiau fosforo trąšų. Ar tai rentabilu? Todėl racionalus fosforo trąšų paskirstymas ir derinimas su biologiniu produktu Fosfix plus yra labai svarbus siekiant pagerinti metinį fosforo trąšų panaudojimo efektyvumą ir sumažinti taršą 

Šiaudų grąžinimas ir dirvožemio mikroflora: kaip Ruinex ir Fosfix Plus gerina dirvožemio savybes 

Ūkiuose labai pagerėjo šiaudų tvarkymo kultūra. Pastaraisiais metais šiaudų grąžinimas tapo pagrindiniu šiaudų tvarkymo būdu po derliaus nuėmimo, apdorojant biologiniu produktu Ruinex. Viena vertus, šiaudai grąžinami į dirvožemį, kad papildytų organinės anglies šaltinius, azotą, fosforą ir kalį ir pagerintų fizikines bei chemines savybes. Kita vertus, šiaudams skaidantis susidaro organinės rūgštys, skatinančios dirvožemio neorganinio fosforo tirpimą ir dirvožemio mikroorganizmų, atliekančių fosforo tirpinimo funkciją, augimą. Kalbant apie mikroorganizmų bendrijos struktūrą ir įvairovę, šiaudų grąžinimas ir Ruinex bei Fosfix plus naudojimas labai padidino dirvožemio mikroorganizmų biomasę ir įvairovę. 

Dirbame teisinga kryptimi, tačiau būtina nuosekliai stiprinti supratimą apie dirvožemio bakterijų bendrijų struktūrą bei aktyvumą gražinant šiaudus, naudojant Ruinex, Fosfix Plus skirtingomis  dirvožemio ir kitų aplinkos veiksnių sąlygomis.